SIEMANKO 😁😀😄 DZIŚ PRZEPIS NA WYJĄTKOWY STEK W CZEKOLADZIE
CZYLI TO CO NAJBARDZIEJ LUBIE ..
ŁĄCZENIE SMAKÓW W TYM PRZYPADKU WOŁOWINY Z SŁODKIM DODATKIEM
ZACZYNAJMY !!!!
Składniki :
(porcja na 2 osoby )
Wołowina 0.4 kg
ziemniaki 0,5 kg
olej 1 litr
płatki migdałów 0.120 kg
czekolada w płynie 0,100 l
czosnek 2 ząbki
sól , pieprz
roszponka 0,06 kg
cebula 0,100 kg
czerwone wino 0,2 l
sos pieczeniowy 0,2 l
oliwa z oliwek 0, 25 l
natka pietruszki 0,100 kg
cukier 0,03 kg
Wołowinę oczyszczamy z błon , a następnie wykrawamy na 2 steki nie za grube i nie za wysokie tak około 0,200 kg jeden . Gdy mięso mamy już wykrojone marynujemy je w pieprzu , soli delikatnie świeżo siekanym czosnkiem oraz oliwą z oliwek . Tak zamarynowane odstawiamy do lodówki na około 2 godziny by wołowina nabrała cały smak naszej marynaty .
Następnym etapem będzie przygotowanie chipsów ziemniaczanych .
Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry , wręcz prześwitujące :) , im cieńsze tym szybciej będą się smażyć i będą bardziej chrupiące .Tak pokrojone posypujemy delikatnie cukrem .
W czasie gdy będziemy robić sos , wlewamy do garnka olej do smażenia naszych chipsów
( Użyjcie garnek który jest wam najmniej potrzebny )
Czas na sos ....
sos pieczeniowy przygotowujemy według podanej receptury na opakowaniu .
cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy delikatnie na oliwie , następnie dolewamy wino i redukujemy na małym ogniu . Gdy część płynu na patelni wyparuje dolewamy sos pieczeniowy i łączymy sos , Tak gotowy przelewamy przez sitko by uzyskać gładką konsystencję .
Gdy wszystkie te etapy są za nami zaczynamy smażyć stek
Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek lub olej i rozgrzewamy . Stek z każdej strony obsmażmy 2-3 minuty polewamy go czekoladą a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut po to by stek ładnie doszedł w środku i był medium czyli średni . W tym czasie smażymy nasze chipsy w głębokim oleju na złocisty kolor . Sos podgrzewamy na patelni
Sposób podania
Chipsy wykładamy w ringu na środku talerza ,posypujemy je płatami migdałów i świeżo posiekaną natką pietruszki , następnie wykładamy na chipsy nasz Stek . Zdejmujemy ring , sosem polewamy mięso i delikatnie w koło dania . Całość przyozdabiamy listkami roszponki
Myślę że to fajna propozycja na romantyczną kolacje we dwoje Co Wy na To ???
ŻYCZĘ SMACZNEGO
JUŻ NIEDŁUGO KOLEJNE PRZEPISY
POZDRAWIAM
MATI :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz