10 grudnia, 2018

STEK WOŁOWY W CZEKOLADZIE PODANY NA CHIPSACH ZIEMNIACZANYCH Z NUTĄ SOSU Z CZERWONEGO WINA


SIEMANKO 😁😀😄  DZIŚ PRZEPIS NA WYJĄTKOWY STEK W CZEKOLADZIE 
CZYLI TO CO NAJBARDZIEJ LUBIE .. 
ŁĄCZENIE SMAKÓW W TYM PRZYPADKU WOŁOWINY Z SŁODKIM DODATKIEM 

ZACZYNAJMY !!!!



Składniki :
(porcja na 2 osoby )

Wołowina  0.4 kg 
ziemniaki 0,5 kg 
olej 1 litr
płatki migdałów 0.120 kg 
czekolada w płynie 0,100 l 
czosnek  2 ząbki
sól , pieprz 
roszponka 0,06 kg 
cebula 0,100 kg 
czerwone wino 0,2 l
sos pieczeniowy 0,2 l 
oliwa z oliwek 0, 25 l 
natka pietruszki 0,100 kg 
cukier 0,03 kg 

Wołowinę oczyszczamy z błon , a następnie wykrawamy na 2 steki nie za grube i nie za wysokie tak około 0,200 kg jeden . Gdy mięso mamy już wykrojone marynujemy je w pieprzu , soli delikatnie  świeżo siekanym czosnkiem oraz oliwą z oliwek . Tak zamarynowane odstawiamy do lodówki na około 2 godziny by wołowina nabrała cały smak naszej marynaty . 

Następnym etapem będzie przygotowanie chipsów ziemniaczanych .
Ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plastry , wręcz prześwitujące :) , im cieńsze tym szybciej będą się smażyć i będą bardziej chrupiące .Tak pokrojone posypujemy delikatnie cukrem .

W czasie gdy będziemy robić sos , wlewamy do garnka olej do smażenia naszych chipsów 
( Użyjcie garnek który jest wam najmniej potrzebny )

Czas na sos ....
sos pieczeniowy przygotowujemy według podanej receptury na opakowaniu . 
cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy delikatnie na oliwie , następnie dolewamy wino i redukujemy na małym ogniu . Gdy część płynu na patelni wyparuje dolewamy sos pieczeniowy i łączymy sos , Tak gotowy przelewamy przez sitko by uzyskać gładką konsystencję .

Gdy wszystkie te etapy są za nami zaczynamy smażyć stek 

Na patelnie wlewamy oliwę z oliwek lub olej i rozgrzewamy . Stek z każdej strony obsmażmy 2-3 minuty polewamy go czekoladą  a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 6 minut po to by stek ładnie doszedł w środku i był medium  czyli średni . W tym czasie smażymy nasze chipsy w głębokim oleju na złocisty kolor . Sos podgrzewamy na patelni 

Sposób podania 

Chipsy wykładamy w ringu na środku talerza ,posypujemy je płatami migdałów i świeżo posiekaną natką pietruszki , następnie wykładamy na chipsy nasz Stek . Zdejmujemy ring , sosem polewamy mięso i delikatnie w koło dania . Całość przyozdabiamy listkami roszponki 

Myślę że to fajna propozycja na romantyczną kolacje we dwoje Co Wy na To ???

ŻYCZĘ SMACZNEGO 

JUŻ NIEDŁUGO KOLEJNE PRZEPISY 
POZDRAWIAM 

MATI  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz