SIEMANKOOO 👀😃😃
TAK JAK OBIECAŁEM BĘDZIE WIĘCEJ PRZEPISÓW A O TO KOLEJNY Z NICH ..
DLA TYCH KTÓRZY BYLI PODCZAS PIERWSZEGO ALE ZAPEWNIAM NIE OSTATNIEGO LIVE NA MOIM INSTAGRAMIE JAK I FACEBOOKU GOTUJZMATIM
WIELKIE DZIEKI ZA PRZYCHYLNE OPINIE I WYRAZY WSPARCIA DLA MOJEJ PASJI
ZACZYNAMY KOLEJNY PRZEPIS :)
GOTOWI !! 1....2 .... 3 ... START !!!
Składniki :
(porcja na 2 osoby )
Flądra - 0.320 kg
Kasza BULGUR - 0.150 kg
Papryka różne kolory -.400 kg
Cebula biała - 0,2 kg
Cytryna 0,100 kg
Olej smakowy ( np czosnkowy , bazyliowy , ziołowy ) 0,170 l
Awokado - 1 sztuka ( średnie )
Oliwki zielone - 0.08 kg ( bezpestkowe )
Woda mineralna ( niegazowana ) 0.250 l
Świerze listki np pietruszki ( do ozdoby )
sól , pieprz ,czosnek w płatkach , gałka muszkatołowa
zioła do sałatek , zioła prowansalskie
Białe wino 0.120 l
świeży tymianek
Jogurt naturalny z dodatkiem kopru i zielonego ogórka ( taki gotowy dostaniecie w sklepie )
Sposób przygotowania :
zaczynamy od przygotowania ragout . Z naszych papryk pozbywamy sie nasion , a następnie kroimy w średnia kostkę.Tak przygotowana wkładamy na patelnię , podlewamy delikatnie olejem i próżymy na delikatnym ogniu , tak by nasza papryka miała rumiany kolor .Następnie dodajemy łyżkę stołową drobno posiekanej białej cebuli i próżymy dalej . całość podlewamy delikatnie wodą i białym winem .. doprawiamy sola , pieprzem i gałka muszkatołową . Gdy nasze ragout jest już doprawione dusimy je pod przykryciem tak by i papryka i cebula zmiękły lecz pamiętając by nie była to pasta a jednakże kawałki maja być widoczne .
W między czasie wstawiamy wodę na kasze . Gdy jest już wrząca , wsypujemy kaszę do środka i na wolnym ogniu gotujemy ( w zależności jaką kaszę lubicie , ja osobiście lubię lekko twardawa ) . Gdy kasza jest juz gotowa , odstawiamy ja pod przykryciem na bok i po upływie około 15 minut wsypujemy ja na patelnię i podsmażamy z cebulka pokrojona w kostkę oraz tymiankiem . Tak przygotowana wyłączamy i zaczynamy przedostatni etap jakim jest zrobienie FLĄDRY .
Rybę doprawiamy solą gruboziarnistą , świeżo mielonym pieprzem , sokiem z cytryny i tak gotowa smażymy na oleju smakowym , Ja w tym przypadku użyłem oleju czosnkowego . Rybę smażymy z obu stron na złoty kolor , gdy jest juz tak gotowa na patelnie dodajemy 6-8 oliwek oraz kilka plastrów cytryny . Wraz z tymi składnikami podsmażamy całość i zabieramy się za ostatni dodatek pastę z Awokado .
Awokado kroimy na pół delikatnie tak by nie uszkodzić skóry , wyjmujemy pestkę ze środka a miąższ wykładamy do miski . Skóra z Awokado posłuży nam jako kokilka lub jak inaczej się mówi naczynko do naszej pasty . Miąższ rozdrabniamy wraz z sola, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi . Tak gotowa pastę wykładamy do naszych skorupek .
Sposób podania :
Na talerz w ring wykładamy kaszę obok w kokilce wkładamy ragout paprykowe , Na kasze układamy rybę którą przyozdabiamy łyżeczką ragout plastrami cytryny która wcześniej podsmażyliśmy razem z flądrą , kładziemy naszą pastę z awokado w skorupce i przyozdabiamy całość listkami świeżej pietruszki
MAM NADZIEJĘ ŻE BĘDZIE WAM SMAKOWAĆ CZEKAM NA WASZE OPINIE I OCZYWIŚCIE JUŻ NIEBAWEM KOLEJNE PRZEPISY NA STRONIE
POZDRAWIAM
MATI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz