19 listopada, 2018

FLĄDRA PODANA NA KASZY BULGUR Z RAGOÛT PAPRYKOWYM ORAZ Z PASTĄ Z AWOKADO


SIEMANKOOO  👀😃😃

TAK JAK OBIECAŁEM BĘDZIE WIĘCEJ PRZEPISÓW A O TO KOLEJNY Z NICH .. 
DLA TYCH KTÓRZY BYLI PODCZAS PIERWSZEGO ALE ZAPEWNIAM NIE OSTATNIEGO LIVE NA MOIM INSTAGRAMIE JAK I FACEBOOKU GOTUJZMATIM 
WIELKIE DZIEKI ZA PRZYCHYLNE OPINIE I WYRAZY WSPARCIA DLA MOJEJ PASJI 

ZACZYNAMY KOLEJNY PRZEPIS  :) 

GOTOWI !! 1....2 .... 3 ... START !!!




Składniki :

(porcja na 2 osoby )

Flądra - 0.320 kg 
Kasza BULGUR - 0.150 kg 
Papryka różne kolory -.400 kg
Cebula biała - 0,2  kg 
Cytryna 0,100 kg 
Olej smakowy ( np czosnkowy , bazyliowy , ziołowy ) 0,170 l 
Awokado - 1 sztuka ( średnie )
Oliwki zielone - 0.08 kg ( bezpestkowe ) 
Woda mineralna ( niegazowana ) 0.250 l 
Świerze listki np pietruszki ( do ozdoby ) 
sól , pieprz ,czosnek w płatkach , gałka muszkatołowa
zioła do sałatek , zioła prowansalskie
Białe wino 0.120 l 
świeży tymianek 
Jogurt naturalny z dodatkiem kopru i zielonego ogórka ( taki gotowy dostaniecie w sklepie ) 


Sposób przygotowania :

zaczynamy od przygotowania ragout  . Z naszych papryk pozbywamy sie nasion , a następnie kroimy w średnia kostkę.Tak przygotowana wkładamy na patelnię , podlewamy delikatnie olejem i próżymy na delikatnym ogniu , tak by nasza papryka miała rumiany kolor .Następnie dodajemy łyżkę stołową drobno posiekanej białej cebuli i próżymy dalej . całość podlewamy delikatnie wodą i białym winem .. doprawiamy sola , pieprzem i gałka muszkatołową . Gdy nasze ragout jest już doprawione dusimy je pod przykryciem tak by i papryka i cebula zmiękły lecz pamiętając by nie była to pasta a jednakże kawałki maja być widoczne .

W między czasie wstawiamy wodę na kasze . Gdy jest już wrząca , wsypujemy kaszę do środka i na wolnym ogniu gotujemy ( w zależności jaką kaszę lubicie , ja osobiście lubię lekko twardawa ) . Gdy kasza jest juz gotowa , odstawiamy ja pod przykryciem na bok i po upływie około 15 minut wsypujemy ja na patelnię i podsmażamy z cebulka pokrojona w kostkę oraz tymiankiem . Tak przygotowana wyłączamy i zaczynamy przedostatni etap jakim jest zrobienie FLĄDRY . 

Rybę doprawiamy solą gruboziarnistą , świeżo mielonym pieprzem , sokiem z cytryny i tak gotowa smażymy na oleju smakowym , Ja w tym przypadku użyłem oleju czosnkowego . Rybę smażymy z obu stron na złoty kolor , gdy jest juz tak gotowa na patelnie dodajemy 6-8 oliwek oraz kilka plastrów cytryny . Wraz z tymi składnikami podsmażamy całość i zabieramy się za ostatni dodatek pastę z Awokado .

Awokado kroimy na pół delikatnie tak by nie uszkodzić skóry , wyjmujemy pestkę ze środka a miąższ wykładamy do miski . Skóra z Awokado posłuży nam jako kokilka lub jak inaczej się mówi naczynko do naszej pasty . Miąższ rozdrabniamy wraz z sola, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi  . Tak gotowa pastę wykładamy do naszych skorupek .


Sposób podania : 

Na talerz w ring wykładamy kaszę obok w kokilce wkładamy ragout paprykowe , Na kasze układamy rybę którą przyozdabiamy łyżeczką ragout plastrami cytryny która wcześniej podsmażyliśmy razem z flądrą , kładziemy naszą pastę z awokado w skorupce i przyozdabiamy całość listkami świeżej pietruszki 





MAM NADZIEJĘ ŻE BĘDZIE WAM SMAKOWAĆ CZEKAM NA WASZE OPINIE I OCZYWIŚCIE JUŻ NIEBAWEM KOLEJNE PRZEPISY NA STRONIE 

POZDRAWIAM 

MATI 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz