Święta zbliżają się wielkimi krokami .
I wiadomo że w dzisiejszych czasach mamy coraz mniej czasu na przygotowania świątecznych dań i wypieków . Dla tego mam nadzieje że moja propozycja przypadnie Wam do gustu .
Będzie na SZYBKO i bez PIECZENIA
a wiec ...ZACZYNAMY 😉😉😉
Składniki
Galaretka cytrynowa - 2 opakowania
Galaretka pomarańczowa - 1 opakowanie
Cukier puder - pół szklanki
masło - 0,150 kg
biszkopty 0.300 kg
mleko 0 , 200 l
banany 8 sztuk
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody a następnie odstawiamy do wystudzenia . Następnie do naczynia wsypujemy cukier puder , masło oraz żółtko i rozcieramy na gładka masę mikserem .
Do tak przygotowanej masy ścieramy 4 banany na grubszych oczkach tarki a także dokładamy wcześniej przygotowaną galaretkę cytrynową . Całość miksujemy na mniejszych obrotach miksera do połączenia się składników . Kolejnym etapem jest przygotowanie podkładu do ciasta .
Biszkopty namaczamy w mleku i wykładany nimi tortownice . pamiętajcie by biszkopty koniecznie namoczyć inaczej spód ciasta będzie twardy .
Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy naszą masę bananową i wygładzamy łyżką by wszędzie było równo . W tej formie wkładamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę . W tym czasie rozpuszczamy galaretkę pomarańczową w jednej szklance wody i i wystudzamy .
Gdy po godzinie ciasto jest już dobrze schłodzone a masa się ściągnęła , nakładamy pokrojone w plastry banany i zalewamy stężoną galaretką pomarańczową . Tak gotowe wkładamy do lodówki na 30 minut by ostatnia warstwa dobrze się schłodziła i powstało tzw lustro z galaretki
Możecie podawać ciasto tak jak widzicie z sosem czekoladowym i bitą śmietaną lub po prostu z kawałkiem owocu np pomarańczą w plastrach lub podsmażanymi kawałkami banana inwencja twórcza należy jak zawsze do Was !!
Pozdrawiam Mati :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz