WITAJCIE KOCHANI !!!
ROK 2018 ZA NAMI CZAS NA KOLEJNE PRZEPISY , KOLEJNE WYZWANIA Z GOTOWANIEM NA BLOGU . DZIŚ PRZEPIS KTÓRY MAM NADZIEJE PRZYPADNIE WAM DO GUSTU
składniki :
( porcja na 2 osoby )
filet z kurczaka 0,4 kg
ziemniaki 0,300 kg
maka ziemniaczana 0.055 lg
maka pszenna 0,020 kg
jajko 1 szt
grzyby ( podgrzybek , borowik , pieczarka ) 0,150 kg
sos sojowo-grzybowy
cebula biała 1 średnia sztuka
oliwa z oliwek
cytryna 1 szt
por 0,300 kg
śmietana 31 % 0.120 l
sól , pieprz
pomidorki cherry 4 szt
rucola 0.05 kg
rozmaryn świeży ( do ozdoby )
Sposób przygotowania
Zaczynamy od oczyszczenia fileta ze zbędnych chrząstek i błon . Gotowe filety wkładamy do miski i marynujemy w przyprawach ( szczypta soli , pieprzy , sok z cytryny , kilka kropel oliwy ) .
Tak przygotowane mięso zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę .
Kolejnym etapem będzie przygotowanie kopytek grzybowych . Ziemniaki gotujemy najlepiej dzień wcześniej by dobrze wystygły i straciły jak najwięcej wody .Mielimy je przez maszynkę do mielenia mięsa na średnim oczku .Jeżeli nie mamy takiego sprzętu dostępnego w domu możemy po prostu dokładnie ubić ziemniaki i przecisnąć przez sito .Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną , wbijamy jedno jajko i dodajemy delikatnie soli . Odstawiamy je na bok by przygotować grzyby .
Nasze grzyby ( możecie użyć dowolnych ,ja podałem przykładowa mieszankę ) kroimy w drobna kostkę , tak samo jak cebulę i podsmażamy na małym ogniu tak by grzyby odparowały wodę a cebula zarumieniła się . Gdy będą już gotowe odstawiamy je na bok do wystudzenia , a następnie dokładamy do naszej masy ziemniaczanej . Całość dokładnie ugniatamy by wszystkie składniki się połączyły .
Gdy nasza masa dzielimy ją na 4 części każdą z nich formujemy w kulki a kulki w wałeczki .
Teraz możemy wykroić nasze kopytka ( forma jest jak najbardziej inwencją własną tzn mogą to być prostokąty , romby , kwadraty itd. ) Gotujemy je we wrzącej wodzie do momentu
gdy wypłyną na wierzch . Przed podaniem na talerz naszych kopytek delikatnie obsmażamy je n patelni z kilkoma kroplami sosu sojowo-grzybowego ( lub samego sojowego )
Sos porowy będzie szybki gdyż ...Por siekamy drobno . podsmażamy na maśle w rondelku, następnie podlewamy śmietana i zagotowujemy . Gdy por jest już miękki blendujemy całość i przecieramy przez sito by uzyskać jak najgładszy sos .
Ostatnim etapem dania jest oczywiście przygotowanie naszego drobiu .
Filety obmażmy na rozgrzanej patelni na małej ilości tłuszczu , z obu stron tak by miały złocisty kolor . Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 150 stopni na około 10 minut by mięso doszło w środku i było soczyste a nie suche . Po upływie czasu wyjmujemy i kroimy na ukos .
Sposób podania
Kopytka podsmażone układamy w jednym miejscu . Na nie ustawiamy nasz filet tak by jedna część była oparta o kopytka a druga oparta pionowo by nasze danie było bardziej efektowne . mięso polewamy sosem i delikatnie wokół potrawy . Całość przyozdabiamy kilkoma listkami rucoli oraz połówkami pomidorków cherry .
ŻYCZĘ WAM SMACZNEGO I OCZYWIŚCIE JUŻ NIEDŁUGO KOLEJNE PRZEPISY NA BLOGU OBSERWUJECIE ZAGLĄDAJCIE NA BLOG ORAZ NA FUNPAGE GOTUJ Z MATIM
LINK PODANY JEST PONIŻĘJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz