06 stycznia, 2019

FILET Z KURCZAKA PODANY NA GRZYBOWYCH KOPYTKACH Z SOSEM POROWYM

WITAJCIE KOCHANI !!!

ROK 2018 ZA NAMI CZAS NA KOLEJNE PRZEPISY , KOLEJNE WYZWANIA Z GOTOWANIEM NA BLOGU . DZIŚ PRZEPIS KTÓRY MAM NADZIEJE PRZYPADNIE WAM DO GUSTU 





składniki :
( porcja na 2 osoby )

filet z kurczaka  0,4 kg 
ziemniaki 0,300 kg
maka ziemniaczana 0.055 lg
maka pszenna 0,020 kg 
jajko 1 szt 
grzyby ( podgrzybek , borowik , pieczarka ) 0,150 kg 
sos sojowo-grzybowy 
cebula biała 1 średnia sztuka 
oliwa z oliwek
cytryna 1 szt 
por 0,300 kg 
śmietana 31 % 0.120 l 
sól , pieprz 
pomidorki cherry 4 szt 
rucola 0.05 kg 
rozmaryn świeży ( do ozdoby )

Sposób przygotowania  

Zaczynamy od oczyszczenia fileta ze zbędnych chrząstek i błon . Gotowe filety wkładamy do miski i marynujemy w przyprawach  ( szczypta soli , pieprzy , sok z cytryny , kilka kropel oliwy ) .
Tak przygotowane mięso zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę . 
Kolejnym etapem będzie przygotowanie kopytek grzybowych . Ziemniaki gotujemy najlepiej dzień wcześniej by dobrze wystygły i straciły jak najwięcej wody .Mielimy je przez maszynkę do mielenia mięsa na średnim oczku .Jeżeli nie mamy takiego sprzętu dostępnego w domu możemy po prostu dokładnie ubić ziemniaki i przecisnąć przez sito .Do przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną , wbijamy jedno jajko i dodajemy delikatnie soli . Odstawiamy je na bok by przygotować grzyby . 
Nasze grzyby ( możecie użyć dowolnych ,ja podałem przykładowa mieszankę  ) kroimy w drobna kostkę , tak samo jak cebulę i podsmażamy na małym ogniu tak by grzyby odparowały wodę a cebula zarumieniła się . Gdy będą już gotowe odstawiamy je na bok do wystudzenia , a następnie dokładamy do naszej masy ziemniaczanej . Całość dokładnie ugniatamy by wszystkie składniki się połączyły .
Gdy nasza masa dzielimy ją na 4 części każdą z nich formujemy w kulki a kulki w wałeczki . 
Teraz możemy wykroić nasze kopytka ( forma jest jak najbardziej inwencją własną tzn mogą to być prostokąty , romby , kwadraty itd. ) Gotujemy je we wrzącej wodzie do momentu 
 gdy wypłyną na wierzch . Przed podaniem na talerz naszych kopytek delikatnie obsmażamy je n patelni z kilkoma kroplami sosu sojowo-grzybowego ( lub samego sojowego ) 

Sos porowy będzie szybki gdyż ...Por siekamy drobno . podsmażamy na maśle w rondelku, następnie podlewamy śmietana i zagotowujemy . Gdy por jest już miękki blendujemy całość i przecieramy przez sito by uzyskać jak najgładszy sos .

Ostatnim etapem dania jest oczywiście przygotowanie naszego drobiu .
Filety obmażmy na rozgrzanej patelni na małej ilości tłuszczu , z obu stron tak by miały złocisty kolor . Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 150 stopni na około 10 minut by mięso doszło w środku i było soczyste a nie suche  . Po upływie czasu wyjmujemy i kroimy na ukos .

Sposób podania 

Kopytka podsmażone układamy w jednym miejscu . Na nie ustawiamy nasz filet tak by jedna część była oparta o kopytka a druga oparta pionowo by nasze danie było bardziej efektowne . mięso polewamy sosem i delikatnie wokół potrawy . Całość przyozdabiamy kilkoma listkami rucoli oraz połówkami pomidorków cherry . 

ŻYCZĘ WAM SMACZNEGO I OCZYWIŚCIE JUŻ NIEDŁUGO KOLEJNE PRZEPISY NA BLOGU OBSERWUJECIE ZAGLĄDAJCIE NA BLOG ORAZ NA FUNPAGE GOTUJ Z MATIM 
LINK PODANY JEST PONIŻĘJ 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz