26 sierpnia, 2018

SZASZŁYKI MIĘSNE Z SEZAMEM PODANE NA ŚWIEŻYM SZPINAKU Z DODATKIEM MARYNOWANEJ CZERWONEJ CEBULI


WITAJCIE KOCHANI  !!! 😃😃😃


DAWNO MNIE NIE BYŁO ALE JUŻ WRACAM Z KOLEJNĄ DAWKĄ MOICH PRZEPISÓW . MAM NADZIEJE ŻE BĘDZIECIE ZAGLĄDAĆ I KOMENTOWAĆ  


DZIŚ PRZEPIS NA ... SZASZŁYKI MIĘSNE Z SEZAMEM PODANE NA ŚWIEŻYM SZPINAKU Z DODATKIEM MARYNOWANEJ CZERWONEJ CEBULI 


Składniki :
(Porcja dla 2 osób)

Mięso mielone 0,4 kg
jajka 2 szt
bułka tarta 0,1 kg 
czosnek świeży 2 ząbki
cebula biała 0,06 kg
cebula czerwona 0,2 kg 
olej 0,150 l 
sezam 0,02
ocet winny 0,3 l 
szpinak 0,250 kg 
sol , pieprz , do smaku 
pomidor 0,320 kg 
oliwa 0.06 l 
bułka tarta 0,200 kg 
cukier 0.03

Sposób przygotowania :

Mięso mielone doprawiamy sola pieprzem do smaku w zależności jak lubicie może być bardziej lub mniej słone lub pieprzne ja zazwyczaj doprawiam neutralnie taka moja porada  . 
Do mięsa dodajemy cebulę biła pokrojoną w drobną kostkę , 1 ząbek czosnku posiekany lub wyciśnięty , następnie wbijamy dwa jajka całość należy dobrze wymieszać tak by składniki dobrze się połączyły .
Następnym etapem przygotowania dania jest zamarynowanie czerwonej cebuli .
Cebulę kroimy w piórka średniej grubości wkładamy do pojemnika lub słoika następnie robimy zalewę z wody cukru i octu winnego . Tak zrobioną marynatę podgrzewamy i zalewamy wcześniej przygotowaną cebulę . 
W między czasie przygotowujemy szpinak , czyli .. płuczemy go w zimnej wodzie , następnie wysuszamy go i przyprawiamy grubo ziarnista solą .
Kolejnym krokiem jest przygotowanie sałatki z pomidora .
Pomidora obieramy ze skóry wyjmujemy nasiona i kroimy w średnie paski wrzucamy do miski następnie siekamy czosnek drobno i dodajemy oliwy . Tak przygotowana sałatkę schładzamy w lodówce na 10 minut 
Gdy dodatki mamy gotowe , bierzemy się za szaszłyki mięsne . a więc : 
Mięso formujemy w kształt wałeczków , w środek uformowanego mięsa wkładamy dużą wykałaczkę  następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem i obsmażamy na patelni z każdej strony . Gdy szaszłyki są już zrumienione wkładamy je do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni na 10 minut tak by mięso dobrze doszło w środku . 

Gotowe danie wykładamy na talerz . 

Mam nadzieje że będzie Wam smakowało jeżeli macie jakieś  ulubione danie  napiszcie w komentarzu a ja postaram się je zrobić w nowy sposób co wy na to ???? 
 Czekam na Wasze pomysły w komentarzu . Pozdrawiam i ..


Życzę SMACZNEGO !!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz