10 grudnia, 2017

DANIE ŚWIĄTECZNE "TATAR BURACZONO- ŚLEDZIOWY PODANY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ"

HELLO :) :) :) 

Witajcie pasjonaci gotowania !!! Do Świąt Bożego Narodzenia już niewiele czasu, specjalnie z tej okazji mam dla Was przepis na danie konkursowe firmy SemCo na przepis świąteczny z wykorzystaniem oleju tego producenta. Moją propozycją jest 
"TATAR BURACZONO- ŚLEDZIOWY PODANY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ"


Składniki : 

Burak 2 sztuki  0,3 kg
Śledź 0,2 kg
Gruszka 1 sztuka
Szczypior
Ogórek kiszony 1 sztuka
Ocet 
Cebula dymka  0,05 kg
Koper, natka pietruszki
Sól, pieprz
Liście laurowe
Cytryna 1 sztuka
Jogurt naturalny 0,03 kg
Olej ostropestowy SemCo 0,02 kg
Cukier brązowy 0,1 kg

Sposób przygotowania : 

Buraki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego ok. godziny do momentu aż będą al'dente. W tym czasie namaczamy śledzie w wodzie aby pozbawić ich jak największej ilości soli. Wymaczamy je kilka razy w wodzie aż ryba będzie bardziej jałowa. Następnie do naczynia wkładamy śledzie, zalewamy niewielką ilością octu, dodajemy pieprz czarny w ziarnkach, liść laurowy olej ostropestowy. Ugotowane buraki studzimy a następnie obieramy. Kolejnym etapem jest pokrojenie buraków w drobną kostkę w formie tatara i przełożenie do miski. W ten sam sposób traktujemy śledzia, cebulę i ogórek  krojąc je w kostkę. Tak przygotowany tatar doprawiamy solą i pieprzem do smaku, łyżką lub dwiema oleju ostropestowego, brązowym cukrem oraz niewielką ilością octu. Mieszamy aby całość połączyła smaki. Drugim etapem przed wyłożeniem dania na talerz jest przygotowanie gruszki karmelizowanej. Owoc obieramy se skóry i kroimy w ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię sypiemy dwie łyżki cukru i czekamy aż ten się roztopi. Następnie na tak przygotowany karmel wkładamy ćwiartki gruszki i obtaczamy z każdej strony tak aby owoc był zrumieniony i chrupki. Do tatara przed podanie dokładamy drobno pokrojony szczypiorek i kilka listków natki pietruszki dla wzmocnienia smaku.

Sposób podania : 

Na talerz wykładamy skarmelizowane gruszki delikatnie polewając jednym ruchem ręki pozostałą częścią karmelu talerz, co daje nam przyozdobienie talerza. Następnie pośrodku wykładamy gotowy tatar, przyozdabiamy go kilkoma gałązkami kopru i natki pietruszki, posypujemy całość świeżo mielonym pieprzem i solą morską. 


Mój przepis na wyjątkowe danie świąteczne wygląda właśnie tak. To połączenie nowoczesności z tradycją :)  Mam nadzieję, że Wam się spodoba :)  Już niebawem kolejne przepisy na święta. 

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz