26 listopada, 2017

SCHAB SAUTE Z SOSEM MAJONEZOWO - SOJOWYM ORAZ PODDUSZANĄ KAPUSTKA PEKIŃSKA

Nadszedł chłodny czas więc najbliższe wpisy będą moimi propozycjami dań na jesienną porę. 
Dziś sposób na przyrządzenie schabu w wersji sauté.




Składniki :
( Porcja dla dwóch osób ) 
Schab 0,4 kg
Kapusta pekińska 1 szt.
Pieczarki 8 małych szt.
Papryka czerwona 1 szt. 
Cebula 1 mała szt.
Sos sojowy 0,05 
Olej
Przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona słodka, curry
Majonez
Kiełki jarmużu do ozdoby


Sposób przygotowania : 

Zaczynamy od przygotowania mięsa, schab kroimy na nie za grube plastry, w granicach 200-220 gram na porcję. Tak przygotowany stek marynujemy w soli, pieprzu i odrobinie curry, papryce słodkiej czerwonej oraz niewielkich ilości oleju. Mięso mieszamy razem z przyprawami i odkładamy na kilka minut do lodówki aby złapało smak. W tym czasie przystępujemy do przygotowania dodatków do stek. Kapustę pekińską kroimy wzdłuż na pół po czym szatkujemy w cienkie paseczki grubości 2-3 mm. Paprykę czerwoną czyścimy z nasion i kroimy w paski w zależności od tego ile chcemy dodać papryki, nie musi ich być za dużo. Kroimy cebulę w piórka. Pieczarki kroimy na pół. Rozgrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury,  wlewamy na nią 2 -3 łyżki oleju, podsmażamy pieczarkę około trzech minut, doprawiamy solą i pieprzem, gdy będzie gotowa wykładamy pieczarki do osobnego naczynia. Na tym samym oleju podsmażamy kapustę pekińską wraz z papryką i cebulą, gdy lekko zmiękną podlewamy odrobiną wody i podduszamy na małym ogniu. Gdy woda odparuje dokładamy łyżkę stołową majonezu co stanowi zagęszczacz kapusty. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu sojowego, zdejmujemy z ognia. Przystępujemy do smażenia schabu. Rozgrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury, wlewamy łyżkę oleju i obsmażamy schab z każdej strony do zarumienienia mięsa, następnie zdejmujemy mięso i przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni,  jeżeli jest to możliwe włączamy termoobieg. Pieczemy 6-8 minut. W ten sposób mięso będzie soczyste i kruche. Gdy mięso się piecze podgrzewamy kapustę, wykładamy na talerz w jednym miejscu kapustę wraz z papryką bez sosu, układamy pieczarki w różnych miejscach nierównomiernie. Mięso układamy na kapuście, polewamy pozostałym sosem z patelni z kapustą. Przyozdabiamy całość kiełkami jarmużu.


Życzę smacznego,  już niebawem kolejny przepis :)
Zapraszam do odwiedzania mnie na FB  /https://www.facebook.com/matim11/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz