29 października, 2017

STEK DROBIOWY Z SEREM NA PUREE ZIEMNIACZANYM I SAŁATCE ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU I SAŁAT SKROPIONYMI VINEGRETEM

Heeeeeej :) Witajcie kochani, jak co tydzień nadszedł czas na kolejny przepis. Dziś będzie to prosty ale jakże fajny sposób na danie z kurczakiem.



Składniki:
( porcja dla 2-4 osób ) 

Filet z kurczaka 1 kg
Ziemniaki 0,5 kg
Mix sałat 300 g
Świeży szpinak 200 g
Ser żółty 0,2 kg
Olej 0,2 l
Sól, pieprz
Zioła prowansalskie
Oregano
Musztarda sarepska 2 łyżki stołowe
Miód 1 łyżeczka
Śmietana 30%  0,1 kg


Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania mięsa czyli mielimy na średnim oczku filet, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dokładnie mieszamy tak aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie wykładamy każdą porcję steka w ring ( metalowa foremka do wykrawania ) w taki sposób aby część mięsa była na dole ringu, na nią nakładamy plaster sera żółtego i przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Wygładzamy aby były równe i tak przygotowujemy każdy stek po kolei. Przed smażeniem wstawiamy obrane ziemniaki i gotujemy by były miękkie. Ziemniaki oczywiście solimy w zależności jak lubimy. Gdy ziemniaki są gotowe ubijamy je ze śmietaną. Zaczynamy smażyć steki. Rozgrzewamy patelnię, lejemy olej delikatnie, pamiętajcie, że mięso nie ma pływać w oleju tylko smażyć się na nim. Steki smażymy po wyjęciu z foremek, nie są one w niczym panierowane, czyli będą to steki sauté. Steki obsmażamy z każdej strony do zarumienia, następnie układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180% i pieczemy od 7 do 10 minut. W ten sposób mięso nie będzie wysuszone a na pewno soczyste. W czasie gdy mięso dochodzi przygotowujemy sałatkę ze świeżego szpinaku i sałat, czyli liście szpinaku mieszamy razem z różnymi sałatami, skrapiamy je sosem vinegret ( który jest podany w poprzednim przepisie ).

Sposób podania:

Na talerz wykładamy puree ziemniaczane robiąc na talerzy łezkę przy użyciu łyżki, na ziemniaki wykładamy przygotowaną sałatkę, na sam koniec wykładamy stek delikatnie posypując ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. 

SMACZNEGO :)

Zapraszam do odwiedzania mojej strony na FB  https://www.facebook.com/matim11/  tam znajdziecie fotorelacje, których nie ma na blogu oraz wiele ciekawych innych rzeczy. Gorąco pozdrawiam.



 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz