Czy też uważacie, że piękno jest w prostocie? Jeżeli tak to ta przystawka jest skierowana do Was.
Propozycje na dziś to tzw. "mięsna galaretka" z dodatkami warzywnymi.
A więc czas start!
Składniki:
Żelatyna 0,1 kg
Groszek konserwowy 0,1 kg
Kukurydza konserwowa 0,05 kg
Filet z kurczaka 0,3 kg
Marchewka 0,3 kg
Sól, pieprz
Brokuł 0,3 kg
Zioła prowansalskie
Przyprawa Maggi
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka pokroić w średnią kostkę i wstawić do garnka z wrzącą wodą, gotować na małym ogniu tak aby kurczak był miękki. Podczas gotowania dosolić i dopieprzyć do smaku. W trakcie oczekiwania na mięso wyłożyć folią spożywczą filiżanki lub mniejsze szklanki ( np. od whisky lub bulionówki ). Do tak przygotowanych foremek wkładamy warstwowo groszek i kukurydzę. Gdy kurczak prawie gotowy dokładamy do garnka brokuł aby delikatnie zmiękł. Przygotowujemy żelatynę. Rozpuszczamy ją w gorącej wodzie energicznie mieszając aby dobrze się rozpuściła. Do wody dodajemy kilka kropel Maggi, doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy mięso jest gotowe wyjmujemy je na durszlak by odciekło z wody, następnie wykładamy dokładamy do foremek. To samo robimy z brokułem. Do tak przygotowanych form wlewamy gotową żelatynę, zakrywamy formę folią i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż powstanie galaretka.
Sposób podania:
Możecie podawać je w każdy sposób. Np. dla każdej osoby pojedynczo na talerz ozdobione sałatami itp. lub w formie półmiska podając z octem lub octem winnym.
SMACZNEGO!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz