Dziś do zaproponowania mam dla Was deser który jest jak najbardziej ciekawym pomysłem a przede wszystkim szybkim w wykonaniu 😊😊 , a skoro mamy już jesień to czas skorzystać z najpopularniejszego polskiego owocu 🍏🍏🍏🍏
Składniki :
Jabłko 1 szt
Mąka 0,250 kg
Mleko 0,300 l
Jajko 1 szt
Sól, pieprz
Cukier puder 0,100
Cynamon 0,04
Żurawina suszona 0,03
Rodzynki 0,02
Olej 3 l
Kawa rozpuszczalna 0,2
Sposób przygotowania :
Jabłko obrać, przekroić na pół i wydrążyć nasiona, starając się jak najmniej uszkodzić strukturę jabłka. Tak przygotowany owoc wkładamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze w przedziale 170-180 stopni około 10 minut. Pamiętajcie aby najpierw dobrze rozgrzać piekarnik. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe czyli mieszamy składniki mąkę, mleko, łyżkę oleju, sól i cukier puder oraz jajko. Ciasto powinno być bardziej gęste niż zwyczajne naleśnikowe, wszystko po to by nie spływało po owocu tylko przykleiło się do niego. Kawa rozpuszczalną zalewamy niewielką ilością gorącej wody i mieszamy by rozpuścić. Gdy jabłko jest już gotowe studzimy je delikatnie a następnie obtaczamy w cieście naleśnikowym i zostawiamy na chwilę w lodówce. W garnek wlewamy olej i rozgrzewamy tak jak do smażenia frytek czyli na bardzo gorąco. Do oleju wkładamy przygotowane jabłko, i czekamy aż zacznie się rumienić. Ostrożnie mieszamy aby nie przywarło do dna garnka. Jabłko powinno być średnio brązowe ale nie spalone. Gdy już takie będzie wyjmujemy i osuszamy z oleju na papierze kuchennym. Kawę zagęszczamy małą ilością mąki i robimy tzw. zasmażkę, można nieco posłodzić. Z kawy powinna powstać forma likieru.
Sposób podania :
Jabłko wykładamy na środek talerza, posypujemy przez sitko cynamonem na środek jabłka i naokoło. Likier kawowy polewamy na jabłko. Rodzynki i żurawinę suszoną podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju tak aby lekko zmiękły a następnie posypujemy nimi talerz.
SMACZNEGO !! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz