Jestem zwolennikiem wykorzystywania Ciekawych połączeń smakowych jednym z nich jet połączenie buraka z rucollą :)
Składniki :
buraki 2 sztuki ( średnie )
jogurt naturalny 0,2 l
rucolla 0.1 kg
sól , pieprz
ocet 0,03 l
ogórek zielony 0.3 kg
Sposób przygotowania :
Główny składnik, czyli buraki gotujemy na wolnym ogniu tak by nie były ani za twarde ani za miękkie, czyli tzw. al'dente. Tak gotowy burak odstawiamy do wystudzenia. Gdy jest już wystarczająco chłodny kroimy go najpierw na plastry a następnie w drobną kostkę do uzyskania struktury tatara. Tak przygotowany wkładamy do miski. Ogórek zielony tak jak buraka kroimy w drobną kostkę ( w zależności od upodobań można go obrać ze skóry lecz ja zostawiłem ze skórą ). Dorzucamy do miski z burakiem. Dokładamy sól i pieprz w zależności od ostrości pieprzem możemy manewrować tak jak lubimy ostro. Dodajemy jogurt grecki, łyżkę lub dwie stołowe, ma on być zagęszczeniem lecz nie wybijać się spośród smaków. Na sam koniec dodajemy posiekaną rucullę i całość mieszamy.
Sposób podania :
Moja wizja podawania tatara tak jak widać na zdjęciu, lecz możecie podać tak samo na grzankach lub w formie kanelsów na półmisek lub duży talerz, przyozdobić liśćmi rucolli, mielonym pieprzem i pomidorkami cherry.
SMACZNEGO !!
buraki 2 sztuki ( średnie )
jogurt naturalny 0,2 l
rucolla 0.1 kg
sól , pieprz
ocet 0,03 l
ogórek zielony 0.3 kg
Sposób przygotowania :
Główny składnik, czyli buraki gotujemy na wolnym ogniu tak by nie były ani za twarde ani za miękkie, czyli tzw. al'dente. Tak gotowy burak odstawiamy do wystudzenia. Gdy jest już wystarczająco chłodny kroimy go najpierw na plastry a następnie w drobną kostkę do uzyskania struktury tatara. Tak przygotowany wkładamy do miski. Ogórek zielony tak jak buraka kroimy w drobną kostkę ( w zależności od upodobań można go obrać ze skóry lecz ja zostawiłem ze skórą ). Dorzucamy do miski z burakiem. Dokładamy sól i pieprz w zależności od ostrości pieprzem możemy manewrować tak jak lubimy ostro. Dodajemy jogurt grecki, łyżkę lub dwie stołowe, ma on być zagęszczeniem lecz nie wybijać się spośród smaków. Na sam koniec dodajemy posiekaną rucullę i całość mieszamy.
Sposób podania :
Moja wizja podawania tatara tak jak widać na zdjęciu, lecz możecie podać tak samo na grzankach lub w formie kanelsów na półmisek lub duży talerz, przyozdobić liśćmi rucolli, mielonym pieprzem i pomidorkami cherry.
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz