03 sierpnia, 2017

SANDACZ Z NUTĄ POMARAŃCZY


Cześć Wszystkim !! :) Witam po długiej nieobecności, wracam do kontynuacji mojego bloga. . Na dziś sandacz! 



Składniki:

Sandacz -0.350 kg
Mąka - 0,06 kg
Pomarańcza 0,4 kg
Brzoskwinia konserwowa  0,2 kg
Fasola Szparagowa zielona 0,2 kg
Cukier 0,03 kg
Białe wino 150 ml
masło 0,1
Cytryna 1 szt
liść laurowy , sól , pieprz
świeża mięta
olej 0.1 l


Sposób przygotowania :

Z Sandacza wyjmujemy największe ości, następnie posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę do lodówki, zamkniętego w pojemniku próżniowym.W tym czasie przygotowujemy sos i fasolę szparagową. 
Sos ma być delikatny, więc używamy do niego połączenia słodko-wytrawnego.
Do rondelka wlewamy wino, wyciskamy sok z pomarańczy i podgrzewamy. Czekamy, aż wino odparuje, następnie dodajemy listki mięty. liść laurowy oraz szczyptę cukru. Gdy sos jest już wrzący, zmniejszamy ogień i robimy podstawową zasmażkę z mąki i wody. W ten sposób zagęszczamy sos. 
Czas na fasolkę szparagową.Myślę, że każdy z was ma sposób na przyrządzenie idealnej fasolki i takiej jak lubi. W moim przepisie wygląda ona nieco inaczej. Do garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy łyżkę cukru oraz przecięte dwie połówki cytryny nadadzą one delikatną kwaskowość, a za razem wyjątkowy smak. Fasolę podajemy al'dente gdy jest tej miękkości, podsmażamy delikatnie na maśle i tak gotową w formie snopka wykładamy na talerz. 
Wróćmy do sandacza:
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 3 łyżki oleju i obsmażamy sandacza od strony skóry, tak by ładnie ją zarumienić. Kolejno obsmażamy drugą stronę 2-3 minuty. Pamiętajcie ryba nie może być sucha, a wręcz przeciwnie powinna mieć w sobie trochę wilgotności. 

Danie podajemy na dużym płaskim talerzu. Na fasolę kładziemy opartego sandacza. Przyozdabiamy jako dodatek kilka plastrów brzoskwini (może być konserwowa, gdy nie jest dostępna świeża).
Całość polewamy lekko sosem, ostatnim akcentem jest udekorowanie jednym lub dwoma ładnymi listkami mięty.

Mam nadzieję, że się Wam spodoba taki sposób podania sandacza.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz