Proste a zarazem bardzo ciekawe danie które każdy z Was może zrobić w domu :)
Bardzo lubię łososia w każdej odsłonie , jest to ryba z którą można łączyć wiele smaków ,
i właśnie dziś w odsłonie zapiekanej coś co nada ciekawy pomysł na spotkania ze znajomymi czy rodzinnymi . A więc zaczynamy !!
Składniki :
łosoś - 0,200 kg ( filet bez skóry )
ciasto francuskie - jeden płat ( 30 na 20 cm )
Por - 0200 kg
Śmietana kwaśna - 0,150 l
masło - 0,06 kg
ser mozzarella - 0.100 kg
jajko - 1 szt
rucolla - 0.08 kg
Przygotowanie :
Ciasto francuskie delikatnie wałkujemy tak by było elastyczne do zawijanie .
Na środek kładziemy filet łososia i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem .
Przygotowujemy farsz .Por kroimy w pół krążki podsmażamy na patelni z delikatną ilością masła .
Gdy jest już lekko złocisty podlewamy gęstą śmietaną i redukujemy do zagęszczenia około 2-3 min cały czas mieszając by nie przypalić pora .Tak przygotowany farsz układamy na łososiu , następnie nakładamy listki rucolli i 3-4 plastry sera mozzarelli .Nacinamy ciasto francuskie po bokach tak by można było równo zawinąć łososia . podpowiedz na zdjęciu poniżej ...
Tak przygotowane danie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 C i pieczemy około 20 min wszystko zależy od tego jaki mamy piekarnik . ..
Możecie podawać go w plastrach w całości , ja osobiście podałem go na liściach rucolli i z pomidorkami cherry oraz płatkami parmezanu
Mam nadzieje że przypadnie Wam do gustu taki łosoś
A WIĘC SMACZNEGO !!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTakiego zestawienia jeszcze nie miałam okazji jeść, ale już wiem teraz jakie będzie dokładnie moje następne danie z wykorzystaniem ryby. Ostatnio miałam także okazję robić curry rybne z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/curry-rybne-z-lososiem/ i jestem zdania, że wyszło ono boskie. Cała moja rodzina się nim zajadała.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń