03 stycznia, 2017

Murzynek z kawałkami czekolady i kandyzowaną pomarańczą


Jest to ciasto które jest wspaniałym pomysłem na świąteczny stół lub np na spotkanie w gronie najbliższych . 



Ciasto składniki :

4 jajka 
2,5 szklanki mąki pszennej 
1 kostka margaryny 
1,5 szklanki cukru 
3 łyżki mleka 
1 łyżka stołowa cukru waniliowego 
1,5 szklanki wody 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 tabliczka czekolady deserowej 
200 gr kandyzowanej pomarańczy 

Polewa składniki :

2-3 łyżki cukru 
2 łyżki kakao 
2 łyżki mleka 
pół kostki masła 

Sposób przygotowania :

Ciasto : Margarynę , kakao i cukier podgrzewamy aż do zagotowania , następnie odstawiamy do przestudzenia . Do przestudzonego syropu dodajemy żółtka , mąkę i proszek do pieczenia . Białka ubić i delikatnie wmieszać w ciasto , następnie do tak gotowej masy pokruszyć czekoladę oraz dołożyć kandyzowana pomarańczę . Tak gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 40 min 

Gdy ciasto sie piecze przygotowujemy polewę ...

Polewa : Składniki rozpuszczamy w rondelku na bardzo wolnym, ogniu stale mieszając , aż do uzyskania średniej gęstości . Oczywiście polewamy ciasto po wystudzeniu ciasta 

Podać możemy z cukrem pudrem lub jak widocznymi na zdjęciu ozdobami z karmelu  

ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz