Jest to ciasto które jest wspaniałym pomysłem na świąteczny stół lub np na spotkanie w gronie najbliższych .
Ciasto składniki :
4 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
3 łyżki mleka
1 łyżka stołowa cukru waniliowego
1,5 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady deserowej
200 gr kandyzowanej pomarańczy
Polewa składniki :
2-3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
pół kostki masła
Sposób przygotowania :
Ciasto : Margarynę , kakao i cukier podgrzewamy aż do zagotowania , następnie odstawiamy do przestudzenia . Do przestudzonego syropu dodajemy żółtka , mąkę i proszek do pieczenia . Białka ubić i delikatnie wmieszać w ciasto , następnie do tak gotowej masy pokruszyć czekoladę oraz dołożyć kandyzowana pomarańczę . Tak gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 40 min
Gdy ciasto sie piecze przygotowujemy polewę ...
Polewa : Składniki rozpuszczamy w rondelku na bardzo wolnym, ogniu stale mieszając , aż do uzyskania średniej gęstości . Oczywiście polewamy ciasto po wystudzeniu ciasta
Podać możemy z cukrem pudrem lub jak widocznymi na zdjęciu ozdobami z karmelu
ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz