06 grudnia, 2016

Sandacz w sosie pomarańczowym z ziemniakami w panierce panco oraz fasolą szparagową

To jedna moich ulubionych ryb .. czemu hmm jest dla mnie jak najbardziej rybą do nowych inspiracji i nowych smaków  :)




Składniki :

Filet z Sandacza - 0,200 kg 
ziemniaki - 0,150 kg 
fasola szparagowa - 0,120 kg 
masło klarowane - 0,06 kg 
sól,pieprz,cukier 
sok pomarańczowy - 0,2 l 
likier malibu - 0,05 l 
limonka - 0,1 lg 
pomarańcza - 2 szt 
panierka panco - 0,030 kg 
jajko - 1 szt 
cytryna - 1 sszt 
olej - 1 litr 

Sposób przygotowania :

Zaczynamy od zamarynowania ryby . Filet z sandacza porcjujemy w rąb i doprawiamy solą pieprzem sokiem z limonki oraz plastrami pomarańczy . Odkładamy do lodówki na 2 do 3 godziny tak aby ryba złapała jak najwięcej smaku i aromatu .
Przygotowujemy w tym czasie sos jest bardzo prosty i zajmuje naprawdę nie wiele czasu . A więc ... Sok pomarańczowy wlewamy do rondla wraz z likierem malibu i wyciśniętym sokiem z jednej pomarańczy na niewielkim ogniu redukujemy roztwór . w drugim rondlu zaś przygotowujemy karmel ... rozgrzewając cukier  .. gdy ten będzie już dokładnie rozpuszczony .. wlewamy na karmel roztwór z soku pomarańczowego i  mieszamy tak by cały cukier się połączył w ten sposób uzyskamy fajny słodki sos . 
Kolejnym etapem jest oczywiście zielona szparagowa fasola . Gotujemy ją w wodzie z dodatkiem cytryny oraz cukru i soli . Gdy będzie już al dente czyli lekko twardawa ale nie surowa wykładamy ją na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym doprawiamy solą delikatnie i cukrem i , taka o to własnie fasola jest gotowa do wyłożenia na  talerz . 
Przedostatnim etapem są oczywiście ziemniaczki ..Obieramy ziemniaki robimy z nich np tak jak na zdjęciu beczułki lub jakieś bryłki to zleży od Was waszej wyobraźni :p . Gotujemy lecz nie do końca wyjmujemy gdy te są delikatnie twardawe . W misce przygotowujemy jajko roztrzepane z delikatną ilością pieprzu i soli , w drugiej misce wsypujemy panierkę panco .. Ziemniaki najpierw obtaczamy w jajku następnie w panierce panco i smażymy na głębokim oleju .. tak jak frytki uważają cy nie spalić ziemniaków  :) 
Ostatnim etapem jest oczywiście ryba . Sandacza smażymy najpierw od strony skóry na małej ilości oleju rozgrzanego  na patelni następnie dokładamy lekko masła klarowanego i podlewamy filet tak by zamknął się z obu stron na złocisto

Forma podania zależna jest od Was samych , myślę że ta zaprezentowana  na zdjęciu jest prosta i bardzo estetyczna 


Mam nadzieje że przepis na takiego sandacza przypadnie Wam do gustu !!!

Życzę SMACZNEGO !! PS ; czekam na Wasze Opinie !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz