To jedna moich ulubionych ryb .. czemu hmm jest dla mnie jak najbardziej rybą do nowych inspiracji i nowych smaków :)
Składniki :
Filet z Sandacza - 0,200 kg
ziemniaki - 0,150 kg
fasola szparagowa - 0,120 kg
masło klarowane - 0,06 kg
sól,pieprz,cukier
sok pomarańczowy - 0,2 l
likier malibu - 0,05 l
limonka - 0,1 lg
pomarańcza - 2 szt
panierka panco - 0,030 kg
jajko - 1 szt
cytryna - 1 sszt
olej - 1 litr
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od zamarynowania ryby . Filet z sandacza porcjujemy w rąb i doprawiamy solą pieprzem sokiem z limonki oraz plastrami pomarańczy . Odkładamy do lodówki na 2 do 3 godziny tak aby ryba złapała jak najwięcej smaku i aromatu .
Przygotowujemy w tym czasie sos jest bardzo prosty i zajmuje naprawdę nie wiele czasu . A więc ... Sok pomarańczowy wlewamy do rondla wraz z likierem malibu i wyciśniętym sokiem z jednej pomarańczy na niewielkim ogniu redukujemy roztwór . w drugim rondlu zaś przygotowujemy karmel ... rozgrzewając cukier .. gdy ten będzie już dokładnie rozpuszczony .. wlewamy na karmel roztwór z soku pomarańczowego i mieszamy tak by cały cukier się połączył w ten sposób uzyskamy fajny słodki sos .
Kolejnym etapem jest oczywiście zielona szparagowa fasola . Gotujemy ją w wodzie z dodatkiem cytryny oraz cukru i soli . Gdy będzie już al dente czyli lekko twardawa ale nie surowa wykładamy ją na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym doprawiamy solą delikatnie i cukrem i , taka o to własnie fasola jest gotowa do wyłożenia na talerz .
Przedostatnim etapem są oczywiście ziemniaczki ..Obieramy ziemniaki robimy z nich np tak jak na zdjęciu beczułki lub jakieś bryłki to zleży od Was waszej wyobraźni :p . Gotujemy lecz nie do końca wyjmujemy gdy te są delikatnie twardawe . W misce przygotowujemy jajko roztrzepane z delikatną ilością pieprzu i soli , w drugiej misce wsypujemy panierkę panco .. Ziemniaki najpierw obtaczamy w jajku następnie w panierce panco i smażymy na głębokim oleju .. tak jak frytki uważają cy nie spalić ziemniaków :)
Ostatnim etapem jest oczywiście ryba . Sandacza smażymy najpierw od strony skóry na małej ilości oleju rozgrzanego na patelni następnie dokładamy lekko masła klarowanego i podlewamy filet tak by zamknął się z obu stron na złocisto
Forma podania zależna jest od Was samych , myślę że ta zaprezentowana na zdjęciu jest prosta i bardzo estetyczna
Mam nadzieje że przepis na takiego sandacza przypadnie Wam do gustu !!!
Życzę SMACZNEGO !! PS ; czekam na Wasze Opinie !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz