Deser z cyklu ..." tanio i z klasą "
Powiem tak mnie jestem fanem deserów a tym bardziej tych lodowych , ale ... lubię sorbety !
A przede wszystkim takie które nie są typowo słodkie a wręcz przeciwnie te które ą wytrawne ....
A więc zacznijmy od początku .
Składniki :
Sok z limonki - 0,200 l
cukier 0,200 kg
woda - 1 szklanka
bazylia -10 listków
mięta - 4 listki
melon - 1 sztuka
cynamon - 0,03 kg
ocet winny 0,02 l
sok z cytryny - 0, 1l
cukier trzcinowy - 0,03
mleko - 0,2
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od zrobienia sorbetu . Cukier rozpuszczamy w wodzie podgrzewając ją tak by cukier całkowicie się rozpuścił . Następnie odstawiamy roztwór do wystygnięcia . Wyciskamy sok z limonek i cytryny w naczynie i dokładamy liski mięty oraz bazylii by następnie całość zblendowac do uzyskania całego smaku . Gdy roztwór wody z cukrem jest wystudzony wlewamy gotowy sok z limonki i wkładamy gotowy sorbet do zamrażalnika na około 2-3 godzin aby związał do wy porcjowania .
Kolejnym etapem jest przygotowanie pure z owocu melona .Melon obieramy ze skóry , wyjmujemy zbędny środek czyli pestki i kroimy w średnią kostkę . Tak przygotowany Owoc wkładamy do rondla podlewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu tak by melon był miękki . Kolejno dodajemy cukier trzcinowy cynamon oraz kilka kropel octu winnego . Gdy wszystkie te składniki się połączą rozdrabniamy melon blenderem i cedzimy przez sito tak by było jak najmniej płynu . Gotowy miąższ studzimy .
Sposób podania :
Pure wykładamy na talerz lub tak jak na zdjęciu do kokilki następnie łyżką do porcjowania lodów wykładamy na nie dwie gałki sorbetu . Posypujemy całość delikatnie cynamonem lub kawą oraz do ozdoby kilkoma kulkami winogrona .
To właśnie mój sposób na podanie deseru mam nadzieje że przypadnie Wam do gustu !! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz