13 listopada, 2016

Sorbet limonykow z domieszką bazylii oraz mięty na pure z melona

Deser z cyklu ..." tanio i z klasą " 





Powiem tak mnie jestem fanem deserów a tym bardziej tych lodowych , ale ... lubię sorbety !
A przede wszystkim takie które nie są typowo słodkie a wręcz przeciwnie te które ą wytrawne ....
A więc zacznijmy od początku .


Składniki :

Sok z limonki - 0,200 l 
cukier 0,200 kg 
woda - 1 szklanka 
bazylia -10 listków 
mięta - 4 listki 
melon - 1 sztuka 
cynamon - 0,03 kg
ocet winny 0,02 l 
sok z cytryny - 0, 1l
cukier trzcinowy - 0,03
mleko - 0,2

Sposób przygotowania :

Zaczynamy od zrobienia sorbetu . Cukier rozpuszczamy w wodzie podgrzewając ją tak by cukier całkowicie się rozpuścił . Następnie odstawiamy roztwór do wystygnięcia . Wyciskamy sok z limonek i cytryny w naczynie i dokładamy liski mięty oraz bazylii by następnie całość zblendowac do uzyskania całego smaku . Gdy roztwór wody z cukrem jest wystudzony wlewamy gotowy sok z limonki i wkładamy gotowy sorbet do zamrażalnika na około 2-3 godzin aby związał do wy porcjowania . 

Kolejnym etapem jest przygotowanie pure z owocu melona .Melon obieramy ze skóry , wyjmujemy zbędny środek czyli pestki i kroimy w średnią kostkę . Tak przygotowany Owoc wkładamy do rondla podlewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu tak by melon był miękki . Kolejno dodajemy cukier trzcinowy cynamon oraz kilka kropel octu winnego . Gdy wszystkie te składniki się połączą rozdrabniamy melon blenderem i cedzimy przez sito tak by było jak najmniej płynu . Gotowy miąższ studzimy .

Sposób podania :

Pure wykładamy na talerz lub tak jak na zdjęciu do kokilki następnie łyżką do porcjowania lodów wykładamy na nie dwie gałki sorbetu . Posypujemy całość delikatnie cynamonem lub kawą oraz do ozdoby kilkoma kulkami winogrona .

To właśnie mój sposób na podanie deseru mam nadzieje że przypadnie Wam do gustu !! :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz