Czas na DESER dziś to będzie JESIENNA TARTA ŻURAWINOWA
Zacznijmy od tego że nie jestem specjalistą co nie oznacza że nie robię ciekawych i inspirujących deserów . Dziś przedstawiam Wam Tarte z owocami żurawiny i kilkoma ciekawymi połączeniami ;).
Składniki :
masło - 0,200 kg
mąka pszenna - 0300 kg
jajko - 1 sztuka
żurawina mrożona - 0,600 kg
wino czerwone półsłodkie - 0,3 litra
cukier puder - 0,200 kg
pomarańcza - 0.250 kg
czekolada deserowa -0,200 kg
orzechy włoskie - 0,150 kg
cukier - 0,05 kg
galaretka wiśniowa - 0.032 kg
galaretka pomarańczowa - 0,032 kg
Sposób przygotowania :
Na sam początek przygotowujemy spód do tarty z kruchego ciasta a więc , do jednej miski wkładamy mąkę pszenną jajko masło lekko rozpuszczone oraz łyżeczkę cukru pudu i zaczynamy ugniatać do jednolitej konsystencji . Następnie przygotowujemy formę do pieczenia posmarowaną lekko masłem tak by ciasto dobrze mogło odejść po upieczeniu .Gotowe Ciasto wykładamy na formie i wstawiamy do piekarnik nagrzanego na 180 stopni na około 12 min . Przed włożeniem do piekarnika lekko nakłuwamy cisto widelcem aby mogło swobodnie dojść powietrze jak na zdj poniżej .
Przygotowujemy farsz do tarty . Żurawinę lekko rozmarzniętą wkładamy do garnka i zalewamy winem wraz z łyżką stołową cukru .Gotujemy tak do zredukowania wina i uzyskania" żelu" tak gotową wykładamy na upieczony podkład .
Gotowe ciasto posypujemy posiekanymi orzechami i odstawiamy do wystygnięcia
W tym czasie przygotowujemy galaretkę która będzie "lustrem na cieście .
Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu dla podpowiedzi ja użyłem firmy Delecta , łączymy oba smaki w jedno i czekamy aż lekko wystygnie i była lekko ścisła .Gdy ciasto jest już wystudzone zalewamy je galaretką i wkładamy do lodówki na 2 godziny by całość dobrze się związała .
Do ozdoby używamy plastrów pomarańczy lekko opalonych , oraz orzechów karmelizowanych na cukrze . Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali przez 30 sec następnie mieszamy i znów podgrzewamy i tak aż do rozpuszczenia całości czekolady . Należy uważać by nie przypalić gdyż będzie źle ją rozsmarować na papierze . Gdy czekolada się rozpuści przekładamy ją do worka cukierniczego i robimy różne wzorki na papierze następnie wkładamy do lodówki by zastygła i była gotowa do wyłożenia na talerz
Mam nadzieje że się Wam spodoba smak i pomysł mój na tartę !!
Życzę SMACZNEGO :) :) :) !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz