18 października, 2016

FRANCJA ELEGANCJA czyli Krem KUKURYDZIANY



WITAJCIE SIEMANKO !!!!


Krem Kukurydziany


To nie będzie zwykły krem kukurydziany bo na moim blogu nie będą zwyczajne przepisy ! 
Zacznijmy od tego iż Kem kukurydziany to danie wywodzące się z kuchni francuskiej i ma już wiele wiele lat .Mimo to chciałem go troszkę zmienić po swojemu  :P

sładniki :
kukurydza
 ( najlepiej kolba lecz gdy nie mamy takiej możliwości to w każdym innym wydaniu mrożona lub konserwowa ) 0,5 kg
mleczko kokosowe - 0,2 l kg
mleko 3,2% - 1 litr 
sól, pieprz 
sambal lub tabasco ( coś nadające wyrazistość ostrości )
bagietka  
szczypior
masło klarowane - 0.1 kg
cebula biała - 0,1 kg 

Do garnka rozgrzanego wlewamy masło klarowane i wsypujemy kukurydze którą lekko podpróżamy na małym ogniu . Gdy zacznie robić się lekko złocista dokładamy cebulę białą która wcześniej siekamy w drobną kostkę .Podsmażamy z kukurydza prze z około 3-4 min .

Do tak przygotowanego głównego składnika zalewamy kukurydzę mlekiem do i mleczkiem kokosowym i czekamy aż całość się zagotuje . Należy pilnować by nasz krem nie " uciekł " z garnka czyli po prostu mleko nie wykipiało z garnka :)

Gdy nasz krem jest już zagotowany doprawiamy go solą szczyptą  pieprzu i delikatni kilkoma kroplami tabasco lub małą ilością sambalu i zaczynamy blendować do uzyskania gładkiej masy .Gotowy krem należy przecedzić przez sito z małymi oczkami tak by łuski od kukurydzy zostały po za kremem . 

Z bagietki robimy grzanki pokrojone w małą kostkę przesmażone na patelni 

Zupę najlepiej podać w bulionówce .wlewamy 3/4 pojemności posypujemy na środku grzankami i posiekanym szczypiorkiem do ozdoby 

Czas przygotowania max 30 min 


Życzę SMACZNEGO !!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz