Dziś czas na coś specjalnego i moim zdaniem bardzo wykwintnego
Tym razem pokaże Wam Stek z Antrykotu , podany na mój autorski sposób .
Jest to danie które będzie pasować na Specjalną kolację .
A więc ZACZYNAMY ..!!!
Składniki :
Stek z Antrykotu 0.320 kg
Marchew 2 średnie szt
Cebula Czerwona 3 małe szt
Cebulki białe marynowane 0, 100 kg
Sałata rzymska 0,200 kg
oliwa 0,150 l
ocet winny ( ja użyłem z czerwonego wina ) 0, 100 l
cukier 0,200 kg
papryka wędzona 0,04 kg
czosnek 4 ząbki
masło 0.05 kg
sól , pieprz
oregano świeże gałązki do ozdoby
ogórek świeży 0,100 kg
liść laurowy
zioła do sałatek suszone
Sposób przygotowania :
Pierwszym etapem dania będzie przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli .
Cebule obieramy z łupin , następnie kroimy na pół , wkładamy do małego rondla wlewamy około 2 szklanki wody , dolewamy ocet winny czerwony , wsypujemy 2 łyżki cukru , do smaku dodajemy liść laurowy oraz świeże oregano i na małym ogniu czekamy aż całość się zagotuje . Odstawiamy do wystudzenia ( Najlepiej przygotować taką cebulkę 1-2 dni wcześniej będzie jeszcze lepsza )
Następnym punktem naszego dania będzie zamarynowanie Antrykotu .
Mięso wkładamy do naczynia doprawiamy sola ( najlepiej gruboziarnistą ) delikatnie , suszona wędzoną papryka , delikatnie skrapiamy oliwa z oliwek oraz wkładamy posiekany w plastry czosnek Całość dobrze wsmarowujemy w mięso i odstawiamy na godzinkę dwie by Stek mógł wchłonąć wszystkie smaki i aromaty .
Gdy mięso poleży kilka godzin możemy zacząć robić naszą salsę warzywna , a więc kroimy nasze cebulki mini białe marynowane w pół , ogórek zielony siekamy w drobną kostkę , do smaku dodajemy kilka kropel soku z limonki , soli , oraz ziół do sałatek . Całość dobrze trzeba wymieszać by składniki się połączyły .
Gdy mamy już gotowe wszystkie wcześniejsze dodatki zaczynamy smażyć mięso .
Na patelnie dodajemy kilka kropel oliwy . Patelnie należy dobrze rozgrzać .
Na rozgrzana patelnie dodajemy nasz antrykot i smażymy z każdej strony kilka minut , W zależności od tego jakie lubicie wysmażenie ( osobiście polecam Medium czyli średnio wysmażony ale nie krwisty ) Gdy mięso jest już zrumienione dokładamy kawałek zimnego masła by nasz stek nabrał lekkiej wilgotności i mocniej złapał złocisty kolor .
Jeżeli Wasz stek ma już wysmażenie takie jak lubicie , zmniejszcie ogień pod patelnia zdejmijcie stek na kawałek ręcznika papierowego by odciekł zbędny tłuszcz i mięso odpoczęło . Na ta sama patelnie od mięsa kładziemy liście sałaty rzymskiej , i podsmażamy lekko z dodatkiem soli , gdy sałata jet już podsmażona dodajemy przygotowane wcześniej marchewki i podgrzewamy całość dodatków .
Sposób podania :
Danie możecie wyłożyć na talerzu lub półmisku ( Ja użyłem kamiennej deski )
Na spód wykładamy liście sałaty , następnie układamy na nie marchewki , naszą salsę wykładamy obok , ostatnim etapem jest wyłożenie Antrykotu na marchewkę .
Całość przyozdabiamy czerwonymi marynowanymi listkami cebuli oraz świeżym oregano .
DANIE GOTOWE . CO WY NA TO ..???
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz