15 lutego, 2019

STEK Z ANTRYKOTU PODANY NA SMAŻONEJ SAŁACIE RZYMSKIEJ Z MARCHEWKĄ ORAZ SALSĄ


Dziś czas na coś  specjalnego i moim zdaniem bardzo wykwintnego 

Tym razem pokaże Wam Stek z Antrykotu  , podany na mój autorski sposób . 
Jest to danie które będzie pasować na Specjalną kolację . 

A więc ZACZYNAMY ..!!!


 

Składniki :

Stek z Antrykotu 0.320 kg 
Marchew 2 średnie szt 
Cebula Czerwona 3 małe szt 
Cebulki białe marynowane 0, 100 kg 
Sałata rzymska 0,200 kg 
oliwa 0,150 l 
ocet winny ( ja użyłem z czerwonego wina ) 0, 100 l 
cukier 0,200 kg 
papryka wędzona 0,04 kg 
czosnek 4 ząbki 
masło 0.05 kg 
sól , pieprz 
oregano świeże gałązki do ozdoby 
ogórek świeży 0,100 kg 
liść laurowy 
zioła do sałatek suszone 


Sposób przygotowania :

Pierwszym etapem dania będzie przygotowanie marynowanej czerwonej cebuli .
Cebule obieramy z łupin , następnie kroimy na pół , wkładamy do małego rondla wlewamy około 2 szklanki wody , dolewamy ocet winny czerwony , wsypujemy 2 łyżki cukru , do smaku dodajemy liść laurowy oraz świeże oregano i na małym ogniu czekamy aż całość się zagotuje . Odstawiamy do wystudzenia ( Najlepiej przygotować taką cebulkę 1-2 dni wcześniej będzie jeszcze lepsza )


Następnym punktem naszego dania będzie zamarynowanie Antrykotu .
Mięso wkładamy do naczynia doprawiamy sola ( najlepiej gruboziarnistą ) delikatnie , suszona wędzoną papryka , delikatnie skrapiamy oliwa z oliwek oraz wkładamy posiekany w plastry czosnek  Całość dobrze wsmarowujemy w mięso i odstawiamy na godzinkę dwie by Stek mógł wchłonąć wszystkie smaki i aromaty .

Kolejnym etapem naszego dania jest przygotowanie marchewki .Marchew dokładnie myjemy , wkładamy do garnka nie obierając gotujemy z solą i kilkoma ziarnami pieprzu . Gdy warzywo będzie miękkie ale nie rozpadające się wyjmujemy z wody i studzimy lekko . Następnie tak ugotowane marchewki kroimy wzdłuż i smażymy na patelni rozgrzanej z niewielka ilością masła na małym ogniu , tak by miały złocisty kolor , pod koniec dokładamy 2 ząbki czosnku i tak samo podsmażamy na złocisto .


Gdy mięso poleży kilka godzin możemy zacząć robić naszą salsę warzywna , a więc kroimy nasze cebulki mini białe marynowane w pół , ogórek zielony siekamy w drobną kostkę , do smaku dodajemy kilka kropel soku z limonki , soli , oraz ziół do sałatek . Całość dobrze trzeba wymieszać by składniki się połączyły .


Gdy mamy już gotowe wszystkie wcześniejsze dodatki zaczynamy smażyć mięso .
Na patelnie dodajemy kilka kropel oliwy . Patelnie należy dobrze rozgrzać .
Na rozgrzana patelnie dodajemy nasz antrykot i smażymy z każdej strony kilka minut , W zależności od tego jakie lubicie wysmażenie ( osobiście polecam Medium czyli średnio wysmażony ale nie krwisty ) Gdy mięso jest już zrumienione dokładamy kawałek zimnego masła by nasz stek nabrał lekkiej wilgotności i mocniej złapał złocisty kolor .


Jeżeli Wasz stek ma już wysmażenie takie jak lubicie , zmniejszcie ogień pod patelnia zdejmijcie stek na kawałek ręcznika papierowego by odciekł zbędny tłuszcz i mięso odpoczęło . Na ta sama patelnie od mięsa kładziemy liście sałaty rzymskiej , i podsmażamy lekko z dodatkiem soli , gdy sałata jet już podsmażona dodajemy przygotowane wcześniej marchewki i podgrzewamy całość dodatków . 

Sposób podania :

Danie możecie wyłożyć na talerzu lub półmisku ( Ja użyłem kamiennej deski ) 
Na spód wykładamy liście sałaty , następnie układamy na nie marchewki , naszą salsę wykładamy obok , ostatnim etapem jest wyłożenie Antrykotu na marchewkę .
Całość przyozdabiamy czerwonymi marynowanymi listkami cebuli oraz świeżym oregano . 


DANIE GOTOWE . CO WY NA TO ..???



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz