24 stycznia, 2019

WEGETARIAŃSKIE TAGLIATELLE RYŻOWE


CZEŚĆ KOCHANI !!😀😀

DZIŚ COŚ SPECJALNIE DLA OSÓB
 KTÓRE SĄ FANAMI KUCHNI WEGETARIAŃSKIEJ .
BARDZO LUBIE MAKARONY , A TEN PRZEPIS 
POWSTAŁ SPECJALNIE Z MYŚLĄ O OSOBACH KTÓRE ,
SZUKAJĄ WŁAŚNIE TAKICH DAŃ .
 JEŻELI  TAKIE PRZEPISY PRZYPADNĄ WAM DO GUSTU  ,
TO DAJCIE ZNAĆ A POSTARAM SIĘ BY BYŁO ICH WIĘCEJ


Składniki :
(porcja na 2 osoby )

Makaron ryżowy - 0,220 
Pomidory suszone - 0,100 kg
Cebulki marynowane - 0,100 kg
Cebula czosnkowa - 1 szt średnia
Oliwa smakowa - 0,06 l
Oliwki zielone - 6-8 szt
Papryczka chilli (lekko ostra ) - 1 szt
sól morska -  do smaku 
Szczypior - 0,08 kg
Pasta Chrzanowo - Borówkowa - 1 mała łyżeczka
Pesto bazyliowe - 2 łyżki stołowe 
białe wino - 0.200 l


Sposób przygotowania :


Na początek wstawiamy wodę na makaron, delikatnie solimy i czekamy, aż się zagotuje. W tym czasie przygotowujemy sos. Papryczkę kroimy na ukos w cienkie krążki, cebulki marynowane oraz oliwki kroimy na pół, cebulę czosnkową siekamy w piórka średniej grubości, pomidory suszone kroimy na dwie, trzy części. Tak przygotowane składniki podsmażamy na rozgrzanej patelni z  dwoma łyżkami oliwy smakowej ( ja w daniu użyłem oliwy cytrynowo-bazyliowej). Gdy wszystkie składniki podsmażymy dokładamy łyżeczkę pasty chrzanowo - borówkowej, która nada daniu wyrazistości. Podlewamy delikatnie białym winem, a następnie czekamy, aż alkohol odparuje. Ostatnim etapem jest dodanie pesto bazyliowego (w moim daniu użyłem gotowego pesto bazyliowego dostępnego w większości marketów) i dodaniem pół szklanki zimnej wody. Teraz pozostaje czekać, aż sos zredukuje się na wolnym ogniu. W czasie, gdy nasz sos dochodzi, wkładamy makaron do gotującej się wody i po ok. pięciu minutach wyłączamy go, a następnie przerzucamy na patelnię, by składniki połączyły się z makaronem. 

Sposób podania: 


Makaron wykładamy na środek talerza, układając gniazdko, posypujemy go posiekanym szczypiorkiem oraz kilkoma płatkami papryczki. Do przyozdobienia talerz posypujemy danie dookoła delikatnie świeżo mieloną gruboziarnistą solą.

ŻYCZĘ WAM SMACZNEGO. MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEPIS SIĘ SPODOBA 
CZEKAM NA WASZE OPINIE

POZDRAWIAM

ODWIEDZAJCIE BLOG ORAZ FANPAGE GOTUJZMATIM :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz