23 stycznia, 2019

BANANY W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE NA OSTRO Z KONFITURĄ GRUSZKOWĄ I SOSEM KARMELOWO - POMARAŃCZOWYM


HEJ JEJ HEJ SIEEEEEEMAnnnnKOOOO :)
DZIŚ DANIE DLA SYMPATYKÓW DESERÓW Z WYKORZYSTANIEM BANANA 

A WIĘC ZACZYNAMY !!!!



Składniki :
(porcja na 2 osoby )

Banany - 2 sztuki
Mąka -0,100 kg 
Jajko - 1 szt
Mleko - 0.150 ml
Cukier puder - 0,06
Cukier biały - 0,05
Gruszka - 2 szt
Wino czerwone - 0.2l
Sok pomarańczowy -0.150 ml
Tabasco ( kilka kropel)
Olej -0 5 l 
Mięta (kilka listków do ozdoby )

Sposób przygotowania :

Zaczynamy od zrobienia ciasta naleśnikowego do bananów .
Mąkę łączymy z mlekiem ,cukrem pudrem i jajkiem oraz kilkoma kroplami tabasco
 .. dokładnie mieszając 
( pamiętajcie aby ciasto było gęstsze niż zwyczajne ciasto naleśnikowe )
Gdy nasze ciasto jest już gotowe i składniki dobrze się połączyły , 
odstawiamy je do lodówki i zaczynamy robić konfiturę gruszkową 

Gruszki obieramy ze skóry a następnie kroimy w średnią kostkę .
Do rondla wsypujemy cukier i rozpuszczamy , tak by utworzyć karmel .
Następnie do karmelu dokładamy gruszki i czekamy aż delikatnie zmiękną i połączą się z rozpuszczonym cukrem .Ostatnim etapem jest dodanie czerwonego wina , gdy już to zrobimy zmniejszamy płomień i na mniejszym dusimy nasze gruszki do uzyskania konsystencji konfitury .

Kolejnym dodatkiem jest sos karmelowo - pomarańczowy . Jest szybki i prosty wiec może Wam się przydać do kilku innych dań lub deserów na co dzień . Tak więc , na patelni rozpuszczamy cukier 2 do 3 łyżek następnie podlewamy sokiem pomarańczowym i czekamy aż sos się zagęści .

Ostatnim etapem naszego deseru jest usmażenie bananów . Do garnka wlewamy olej ( wykorzystajcie garnek który jest Wam najmniej potrzebny ) banany obieramy ze skóry i obtaczamy w przygotowanym wcześniej cieście naleśnikowym . Smażymy z każdej strony na złocisty kolor . Gdy są już gotowe odstawiamy na deskę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by odsączyć jak największą ilość tłuszczu .

Sposób podania :

Na środek talerza wykładamy konfiturę z gruszki , banany kroimy na ukos i układamy na konfiturze . całość delikatnie polewamy sosem karmelowo - pomarańczowym i przyozdabiamy listkami mięty . 

ŻYCZĘ SMACZNEGO !!!

I zachęcam do odwiedzania funpage GOTUJZMATIM 



Oraz na mój instagram 



JUŻ JUTRO COŚ DLA WEGETARIAN !!!

2 komentarze:

  1. @lovesummer Bardzo mi miło że się podoba Zapraszam do obserwacji bloga oraz na Facebook Gotujzmatim :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń