21 maja, 2019

SZPARAGI PODANE Z SOSEM SMIETANOWO SEROWYM Z CZATNEJEM RABARBAROWYM ORAZ JAJKIEM POCHE

Lato zbliża się wielkimi krokami, czas na lekkie dania wzbogacone ciekawymi połączeniami smakowymi.
Moim pomysłem są właśnie szparagi które są zarówno dobrym dodatkiem do dań głównych jak i podane jako przystawka na ciepło. 


🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

A więc zaczynamy..!!

Składniki :

Szparagi białe 5-7 sztuk 
Limonka 1 sztuka 
Cytryna 1 sztuka 
Śmieta 31 % 0,2 l 
Ser lazur błękitny 0, 100 kg 
Masło 0, 05 kg 
Jajko 1 sztuka 
Sól, pieprz 
Rabarbar 0,200 kg 
Pomarańcza 1 sztuka 
Cukier 0,05 kg 
Ocet 0,1 litra 
Natka pietruszki  do ozdoby 


Sposób przygotowania : 

Do garnka wlewamy wodę, wyciska y w nią sok z cytryny , oraz z połowy limonki, dodajemy sól i ckkier i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie obieramy szparagi że skóry i odcinamy końcówki. Gdy woda jest już wrzącą wkładamy szparagi do wody i gotujemy około 10 min w zależności od tego jakie szparagi są duże. 

 W czasie gdy nasze szparagi gotują się w osobnym rondelku przygotowujemy szybki sos a więc.. Dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w niej na lekkim ogniu ser lazur doprawiamy delikatnie pieprzem. Gdy ser rozpuścić się sos jest gotowy. 

Szparagi gotowe wyjmujemy na oatalnue i delikatnie podsmazamy na maśle by lekko się zrumienily. 

Rabarbar suekamy w drobną kostkę wraz z pomarańcza i doprawiamy razem w misce pieprzem i cukrem oraz kilkoma kroplami oliwy. 

Ostatnim etapem jes robienie jajka poche. 
Zagotwujemy wodę z siłą i octem. Gdy woda jest już wrzącą wybijamy delikatnie jajko tak by nie pękło żółtko..  A następnie  delikatnymi ruchami mieszamy wodę by białko zcielo się na zoltku pamiętając aby colosc w środku było płynne. 
Tak przygotowane wyjmujemy delikatnie szumówką by nie pękło. 

Sposób podania : 

Na talerz wkładamy szparagi obok siebie,  polewamy je sosem,  czatnej wkładamy obok w kilku miejscach na sam koniec kładziemy jajko na szparagi , posypujemy delikatnie pieprzem i przuozdabismy plastrami limonki i listkami natki pietruszki 

GOTOWE! 😊😊😊 


CZEKEM NA WASZE OPINIE I SUGESTIE 
 MAM NADZIEJĘ ŻE TAKA PRZYSTAWKA PRZYPADNIE WAM DO GUSTU. 

 POZDRAWIAM 

#GOTUJZMATIM 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz