Lato zbliża się wielkimi krokami, czas na lekkie dania wzbogacone ciekawymi połączeniami smakowymi.
Moim pomysłem są właśnie szparagi które są zarówno dobrym dodatkiem do dań głównych jak i podane jako przystawka na ciepło.
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
A więc zaczynamy..!!
Składniki :
Szparagi białe 5-7 sztuk
Limonka 1 sztuka
Cytryna 1 sztuka
Śmieta 31 % 0,2 l
Ser lazur błękitny 0, 100 kg
Masło 0, 05 kg
Jajko 1 sztuka
Sól, pieprz
Rabarbar 0,200 kg
Pomarańcza 1 sztuka
Cukier 0,05 kg
Ocet 0,1 litra
Natka pietruszki do ozdoby
Sposób przygotowania :
Do garnka wlewamy wodę, wyciska y w nią sok z cytryny , oraz z połowy limonki, dodajemy sól i ckkier i czekamy aż się zagotuje. W tym czasie obieramy szparagi że skóry i odcinamy końcówki. Gdy woda jest już wrzącą wkładamy szparagi do wody i gotujemy około 10 min w zależności od tego jakie szparagi są duże.
W czasie gdy nasze szparagi gotują się w osobnym rondelku przygotowujemy szybki sos a więc.. Dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w niej na lekkim ogniu ser lazur doprawiamy delikatnie pieprzem. Gdy ser rozpuścić się sos jest gotowy.
Szparagi gotowe wyjmujemy na oatalnue i delikatnie podsmazamy na maśle by lekko się zrumienily.
Rabarbar suekamy w drobną kostkę wraz z pomarańcza i doprawiamy razem w misce pieprzem i cukrem oraz kilkoma kroplami oliwy.
Ostatnim etapem jes robienie jajka poche.
Zagotwujemy wodę z siłą i octem. Gdy woda jest już wrzącą wybijamy delikatnie jajko tak by nie pękło żółtko.. A następnie delikatnymi ruchami mieszamy wodę by białko zcielo się na zoltku pamiętając aby colosc w środku było płynne.
Tak przygotowane wyjmujemy delikatnie szumówką by nie pękło.
Sposób podania :
Na talerz wkładamy szparagi obok siebie, polewamy je sosem, czatnej wkładamy obok w kilku miejscach na sam koniec kładziemy jajko na szparagi , posypujemy delikatnie pieprzem i przuozdabismy plastrami limonki i listkami natki pietruszki
GOTOWE! 😊😊😊
CZEKEM NA WASZE OPINIE I SUGESTIE
MAM NADZIEJĘ ŻE TAKA PRZYSTAWKA PRZYPADNIE WAM DO GUSTU.
POZDRAWIAM
#GOTUJZMATIM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz